נפצעתם במהלך שירותכם הצבאי או הביטחוני? לקיתם במחלה כתוצאה מתנאי שירות בצה"ל או במערכת הביטחון? דעו את זכויותיכם!
כמה עובדות שכדאי לדעת על מנת שתוכלו לממש את מלוא הזכויות שמגיעות לכם:
1. למי מוגשת תביעה להכרה כנכה צה"ל?
אם נפגעה בריאותכם הפיזית ו/או הנפשית ואתם מעוניינים להגיש תביעה להכרתכם כנכי צה"ל, עליכם לפנות בבקשה לקצין התגמולים במשרד הביטחון, בהתאם למקום מגוריכם, המופיע בתעודת הזהות. פנייה להכרה כנכה צה"ל מעוגנת בחוק הנכים (תגמולים ושיקום), תשי"ט – 1959 (נוסח משולב).2. מתי כדאי להגיש תביעה נגד משרד הביטחון?
- כדאי ורצוי להגיש תביעה נגד משרד הביטחון בכל מקרה בו נפגעתם, גופנית ו/או נפשית במהלך שירותכם במערכת הצבאית או הביטחונית וכתוצאה מעיסוקכם או שהותכם במערכת זו. שני תנאים מצטברים אלו הם הכרחיים על מנת שקצין התגמולים יכיר בכם כנכי צה"ל.
- אנו ממליצים להגיש את התביעה, גם אם הסיכוי לזכות בה אינו גבוה, ממספר סיבות: אחת מהן, היא שעולם הרפואה הוא דינאמי ומשתנה, מה שעשוי להשפיע על סיכויי הצלחתכם בתביעה ועל הקשר הסיבתי בין תנאי השירות להתפרצות הפגימה. בנוסף, גם אם תביעתכם נדחית היום, ייתכן ובעתיד ישתנה החוק ותוכלו להיות מוכרים בהתאם לשינויים.
- בהתאם לקבוע בחוק הנכים, את התביעה הראשונה להכרה יש להגיש בטווח של שלוש שנים מיום שחרורכם מהשירות הביטחוני, שבזמנו אירע המקרה שגרם לנכותכם, אחרת תחול התיישנות על התביעה. לגבי מחלה- קיימת תקופת התיישנות ארוכה יותר, לפי תקנות הנכים.
- בפועל, ישנם מקרים בהם קצין התגמולים רשאי להאריך את תקופת ההתיישנות, כמו למשל במקרה של "חבלה רשומה" (חבלה שנרשמה, סמוך ליום האירוע שגרם לה, ברשומות של צבא- הגנה לישראל או ברשומות אחרות המתנהלות על ידי המדינה או על ידי מוסד ציבורי שאושר לענין זה על ידי שר הבטחון).
3. כמה זמן נמשך הליך תביעה נגד משרד הביטחון?
הליך בירור התביעה להכרה הינו ארוך, ממושך ומורכב. הטיפול בתביעה עשוי להימשך מספר שנים, בהן נערך בירור מקיף ומעמיק ע"י קצין התגמולים והממונים מטעמו, של שלושת הרכיבים העיקריים בתביעה: א. רכיב עובדתי- נושא אופי תנאי השירות ומאפייניו. ב. רכיב רפואי- נושא החבלה או המחלה. ג. רכיב משפטי- נושא הקשר הסיבתי בין תנאי השירות לבין הופעת החבלה או המחלה. בתום הבירור העובדתי ואיסוף האינפורמציה הרלוונטית יקרה אחד מהשניים:- במקרה של חבלה: תוזמנו לוועדה רפואית מטעם משרד הביטחון, שתקבע את גובה אחוזי הנכות שלכם, בהתאם למצבכם הגופני.
- במקרה של מחלה: תוזמנו לבדיקה אצל רופא מומחה (בדיקה המכונה וועדת קשר סיבתי), שתפקידו להמליץ לקצין התגמולים בחוות דעת רפואית, האם להכיר בכם כנכי צה"ל. במידה ותוכרו, תעברו לוועדה רפואית לשם קביעת אחוזי נכותכם.