ניסיון החיים מלמד, שמצבו הרפואי של אדם, בעיקר של הלוקה בבריאותו, עלול להחמיר בחלוף הזמן. לדוגמה: אדם שנפגע בברכו- קיים סיכוי שמצבה יחריף עם השנים לכדי הפרעות תפקודיות, קשיים בתנועתיות ואף חוסר יציבות, אשר יחייבו אותו להמשך בירור, מעקב וטיפולים נוספים.
אדם המוכר כנכה צה"ל, בגין פגימה פיזית ו/או נפשית ומעוניין להגדיל את אחוזי נכותו, עליו לעשות זאת באמצעות הגשת "תביעה לבדיקה מחדש" ע"י וועדה רפואית- שמשמעותה בפועל תביעה להחמרת מצבו הבריאותי ו/או הנפשי.
התנאים להגשת תביעת החמרה נגד משרד הביטחון
- תנאי בסיסי להגשת תביעת החמרה הוא שהפגימה המדוברת הוכרה מלכתחילה ע"י קצין התגמולים במשרד הביטחון, ככזו שנגרמה בעת השירות הצבאי ועקב תנאי השירות. אלמלא מתקיים תנאי זה, לא ניתן יהיה להגיש תביעת החמרה.
- ניתן להגיש תביעת החמרה אם עברו לפחות שישה חודשים מיום קביעת דרגת הנכות לאותה הפגימה.
נציין, כי במקרים מסוימים כאשר לא מתקיים תנאי זה, ניתן להתגבר על כך
באמצעות הגשת תביעה לנכות מוסבת, למשל: במקרה בו אדם נפגע בברך שמאל
וקיבל נכות בגין הפגיעה, ועם הזמן מפתח בעיות בברך ימין עקב העומס עליה, יכול
הוא להגיש תביעה לנכות מוסבת, עפ"י תקנה 9.
אופן הגשת תביעה נגד משרד הביטחון
תביעת החמרה יש להגיש ליחידה לוועדות רפואיות באגף השיקום שבמשרד הביטחון, בהתאם למחוז אליו משתייך התובע.
להגשת התביעה יש לצרף חומר רפואי עדכני ותיעוד רלוונטי, המעיד על החמרת מצבו של התובע.
אופן התנהלות הוועדה הרפואית
אדם שעמד בתנאים להגשת תביעה להחמרת מצבו, כאמור לעיל, יוזמן לוועדה רפואית. שם עליו להציג טענותיו באשר לפגיעה המוכרת ולהחרפת מצבו הרפואי, להציג את המסמכים התומכים בכך ולעמוד לבדיקה פיזית בפני חברי הוועדה.
נציין, כי הוועדה לרב תדון רק בנושאים בהם נתבקשה בתביעת ההחמרה, אולם היא רשאית לדון בכל מרכיבי הנכויות המוכרות.
נוסף על כך, חשוב לקחת בחשבון, שהוועדה הרפואית לא מחויבת בהחלטתה לקביעות קודמות והיא רשאית לשנותן, באופן המעלה את הנכות או מפחיתה, זאת בהתאם לשיקול דעתה לאחר בדיקת התובע ועיון בחומר הרפואי.
וועדה רפואית הדנה בתביעה להחמרה הינה וועדה מחוזית, כלומר, וועדה מדרג ראשון. על כן, התובע רשאי להגיש ערעור על החלטתה לוועדה רפואית עליונה. גם לקצין התגמולים עומדת זכות להגיש ערעור על החלטת הוועדה המחוזית.
דבר נוסף שחשוב לדעת הוא, כי לא רק לנכה עומדת הזכות להגיש בקשה לבדיקה חוזרת, אלא גם לקצין התגמולים, במקרים בהם הוא סבור שחל שינוי במצבו הרפואי של הנכה המשפיע על דרגת נכותו, זאת כמובן בחלוף חצי שנה ממועד בדיקתו האחרונה. יתרה מכך, רשאי קצין התגמולים לזמן את הנכה אחת לשנה לשם בדיקה רפואית חוזרת, במידה שהוועדה הרפואית לא קבעה אחרת.
יחד עם זאת, קצין התגמולים משתמשים בזכות זאת לעיתים רחוקות, רק במידה וקיימת סיבה מהותית לכך ולא באופן שרירותי.
חשיבות העזרות בעו"ד מומחה תביעות משרד הבטחון
אם החלטתם להגיש בקשה לבדיקה חוזרת (תביעת החמרה) אנו ממליצים מאוד להיעזר בעו"ד בעל מומחיות בתחום, טרם ההליך ובמהלכו.
מניסיוננו רב השנים, תובעים הפועלים לבדם מבלי להיוועץ ולהיערך כראוי טרם הדיון בפני הוועדה, לא פעם שוגים בטיעוניהם, מחסירים פרטים מהותיים או לחילופין מעלים טענות לא רלוונטיות.
חשוב מאוד להדגיש, שלאופן ניסוח הטיעונים ודרך הצגתם, כמו גם לבחירת המסמכים הרפואיים המתאימים, השלכות קריטיות על זכאותו של התובע בפני הוועדה הרפואית, בעיקר בתביעות מסוג זה.
תפקידנו כעו"ד המתמחים בתחום, הוא: לבחון לעומק את תיקו של התובע, לעיין בכל החומר הרפואי והבדיקות הנלוות, לקבוע מה רלוונטי ויכול לתמוך בתביעה להחמרה ולבדוק את אפשרויות השיבוץ בדרגת ההחמרה, עפ"י מצב התובע בהתאם לתקנות הנכים. משרדנו גם מוצא חשיבות רבה בהכנת התובע לדיון בפני הוועדה הרפואית המחוזית, בליוויו ובייצוגו בפניה, ועושה כל שביכולתו על מנת למקסם את סיכויו הצלחת התביעה להחמרה.